Salutare om gospodar,
Acesta v-a fi primul blog dintr-o serie lunga de articole prin care ne dorim sa intelegi mai bine procesele ce trebuiesc urmate in domeniul agricol, pentru o eficienta maxima si obtinerea rezultatelor pe masura.
Filtrarea este esențială și vitala într-un sistem de irigatii, acest filtru împiedica trecerea impurităților, a nisipului și a altor tipuri de murdarii, ce pot duce la înfundarea picuratorilor încorporați in sistemul dumneavoastră de irigat, fie acesta prin tub sau banda de picurare.
Protejarea instalatiei de irigat pentru diferitele materii nedorite in instalatie cum ar fi nisipul, resturi vegetale etc., se poate realiza cu ajutorul filtrelor cu disc sau sita.
Atentie: Filtrele cu sita sau disc nu ne ajuta in cazul in care avem o apa calcaroasa!
Ce sistem de filtrare trebuie sa alegi in functie de sursa de apa la care racordezi instalatia.
In cazul in care irigarea se realizeaza de la un robinet de apa stradal, apa curenta, pompa, hidrofor, va recomandam utilizarea filtrelor cu disc, acestea au o durata de viata mult mai mare, mai opreste din presiune, se curata cu usurinta prin desfiletarea discurilor si clatirea acestora intr-o galeata cu apa
Filtrele comercializate de noi sunt de 2 tipuri dar cu debite diferite in funcție de dimensiunea racordurilor.
1. Filtru cu sita
Acesta trebuie folosit la un sistem de irigare conectat la un bazin suspendat, sau la o pompa mică, ce nu oferă un debit foarte mare, asta nu înseamnă ca nu îl putem folosi și la un robinet, pompa sau motopompa.
Pentru acest tip de filtru se recomanda înlocuirea acestuia integral sau măcar a sitei interioare atunci când curățarea acesteia este greu de realizat, neilocuirea acesteia putând duce la debite mici de apa precum și la defectarea întregului sistem de irigare, cauzand astfel probleme grave plantelor.
2. Filtrul cu disc
Acest tip de filtru poate fi conectat la apa stradală unde exista presiuni mai mari deoarece acționează și ca un regulator de presiune însă nu este recomandata deschiderea robinetului la maxim daca utilizati banda de picurare.
Poate deservi irigarea prin hidrofoare, pompe sau motopompe de putere, calculat la necesarul de apa și puterea ansamblului care împinge apa in instalația de irigare.
In cazul irigarii a suprafețelor mari, filtrele pot fi înseriate, volumul de apa fiind mare, exista posibilitatea sa treaca de primul filtru unele mici impurități, dar acestea vor fi oprite de următorul filtru, sau următoarele filtre, in funcție de câte aveți nevoie la recomandarea inginerului ce se ocupa de implementarea acestui sistem mai complex.
Curățarea este foarte simpla, desfacem filtrul, scoatem cartușul din interior, rotim pentru a mari distanța între discuri, ulterior agitam intr-o găleata cu apa și cartușul este ca nou.
Cu cât este curățat mai des, cu atât este mai bine și sănătos pentru instalația dumneavoastră, astfel avem și un sistem cu o funcționalitate optima, fara sa forțam instalația.
Durata de viața este semnificativ mai mare decât in cazul celui clasic cu sita.
Din păcate, acesta nu poate fi folosit la o instalație clasica cu un bazin suspendat.
Se recomanda utilizarea benzii de teflon pentru etanșarea corecta a tuturor filetelor.