Transport gratuit pe tot teritoriul României în limita a 10 Kg, pentru comenzi > 500 de lei.
IRIGAREA PORUMBULUI: ASPECTE IMPORTANTE ȘI PRODUSE
În producția de porumb, regimul și metodele corecte de irigare au o importanță decisivă, ținând cont de condițiile solului și de climă. În 24 de ore, o plantă de porumb este capabilă să absoarbă până la 4 litri de apă.
Cultivarea porumbului, în funcție de necesarul de apă, se împarte în 4 perioade:
1 - lăstarii;
2 - maturarea paniculilor;
3 - coacerea în lapte-ceară;
4 - coacerea completă a boabelor.
Este necesar să se monitorizeze cu strictețe umiditatea solului, valoarea optimă a umidității în sol care asigură productivitatea maximă a porumbului fiind de 70-80%.
Porumbul consumă cea mai mare cantitate de umiditate în decurs de 30 de zile, cu aproximativ 10 zile înainte de apariția mătăsii și la 20 de zile după apariția paniculului. Lipsa de umiditate în această perioadă reduce semnificativ producția de porumb. Cea mai activă creștere se încadrează în faza de la dezvoltarea paniculului până la ofilirea stigmatelor. Când plantele se ofilesc în decurs de una sau două zile în timpul înfloririi, randamentul se reduce cu 20%, iar într-o săptămână - cu 50%.
Lipsa umidității în faza de coacere lapte-ceară duce la formarea de boabe mici în partea superioară a știulețului. Consumând cantități mari de apă, plantele sunt capabile să reziste la supraîncălzire, deshidratare și să producă recolte mari.
Când se recomandă inițierea irigării porumbului?
După răsărire, atunci când porumbul este sensibil și trebuie obligatoriu realizată analiza cantității de apă disponibilă este faza de 4-6 frunze, atunci când încep cele mai mari transformări în plantă. Anume în această fază specialiștii recomandă inițierea irigării.
Perioada de udare de la 6-7 frunze până la capete și de la coacere până la maturarea lapte-ceară sunt critice în ceea ce privește necesarul de apă și, prin urmare, în acest moment este de o importanță decisivă în obținerea unui randament ridicat de cereale și masă verde. Pe solurile de fertile, porumbul da un randament mare de boabe după 3 si 4 irigări cu un debit de irigare de 700 si 800 mc/ha. Pe solurile de luncă cu o apariție apropiată a nivelului apei subterane (1,5-2 m), este necesar să se efectueze nu mai mult de trei irigații de vegetație cu rate mici (600-700 m3/ha). Pe solurile aride cu pietricele, regimul optim de apă al solului pentru porumb se creează prin efectuarea a 9-10 irigații cu perioade de 7-8 zile între irigații.
Una dintre metodele moderne și cele mai eficiente de irigare este irigarea prin picurare. Irigarea prin picurare are beneficii enorme și este cea mai productivă metodă, cu impact pozitiv asupra mediului și a productivității plantelor de porumb. Principalele avantaje ale irigării prin picurare sunt:
1. Productivitate mare a irigării (toată apa este furnizata plantelor, reducând în același timp pierderile prin minimizarea evaporării);
2. Economisirea resurselor de apă;
3. Uniformitatea exclusivă a nutriției, ca rezultat, randament uniform.
4. Se susține o creștere a productivității la hectar (datorită distribuției uniforme a apei și a îngrășămintelor);
5. Capacitate de irigare cu o uniformitate excepțională, chiar și pentru suprafețe cu perimetre curbate sau suprafețe apropiate de drumuri și case;
6. Posibilitatea folosirii întregii suprafețe arabile fara a fi nevoie de a se lăsa spații pentru echipamentele pentru deplasarea pulverizatoarelor;
7. Posibilitatea creșterii suprafeței arabile în zonele în care resursele de apă sunt limitate;
8. Economisirea energiei (datorită presiunii de funcționare mai scăzute în comparație cu aspersoarele cu tambur);
9. Reducerea costului de achiziție a sistemelor de pompare.